Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zoeken
Blog

De tijdgeest anno 2024: NGO’s, wat nu?

De tijdgeest anno 2024: NGO’s, wat nu?

De tijdgeest anno 2024: NGO’s, wat nu?

 

Door Lex Dekker

 

Vandaag brengt informateur Kim Putters zijn rapportage over de kabinetsformatie uit. Ik wil in deze blog geen politieke mening uitdragen. Niet dat ik die niet heb, maar die is hier niet zo relevant. TwoPurpose werkt met een groot aantal organisaties die afhankelijk zijn van bijdragen van particulieren, bedrijven, organisaties en de overheid. Met name de laatsten doen er verstandig aan om zich af te vragen wat de politieke wind anno 2024 voor hen gaat betekenen. Hoe zorg je ervoor dat je met deze tegenwind je impact kunt handhaven of zelfs versterken?

 

De partijen die de komende jaren regeren, hebben niet zoveel met hulp aan vluchtelingen, of verbetering van mensenrechten of ondersteuning van gemeenschappen in verre landen. Hetzelfde geldt voor het investeren in versterking van onze natuur en in het tegengaan van klimaatverandering. Hoe je het ook wendt of keert, niet-gouvernementele organisaties (NGO’s) die afhankelijk zijn van directe of indirecte steun vanuit de overheid, moeten rekening houden met afnemende inkomsten voor hun werk. Wat doe je eraan?

 

Er zijn juist kansen

 

Ik claim niet dat ik alle antwoorden al paraat heb. Wel zie ik dat deze politieke trend tegengesteld is aan allerlei ontwikkelingen in de maatschappij. In de jongere generatie is het juist belangrijk om werk te doen met maatschappelijke relevantie. In het bedrijfsleven zie ik dat MVO (maatschappelijk verantwoord ondernemen) de laatste jaren eindelijk echt serieus wordt genomen. Daar moeten NGO’s het van hebben. De organisaties die deze kansen weten te grijpen, kunnen hun impact de komende jaren blijvend versterken.

 

Het bedrijfsleven moet gaan opstaan. Hoe speel je als NGO hierop in? En hoe activeer je het maatschappelijk bewustzijn van jongeren? Jongeren die iets met dat bewustzijn willen doen, op grote of kleine schaal. Daarover willen we graag met jou nadenken. Wij hebben hierover tal van ideeën. En ook over hoe moderne technologie je kan helpen om dit te helpen realiseren. Door op basis van al je beschikbare data gerichte interactie aan te gaan, actieplatforms te faciliteren en zo win-win situaties te creëren met deze doelgroepen. Beschouw dit als een oproep om hierover het gesprek aan te gaan.

 

De overheid gaat de komende jaren minder doen. Maar de maatschappij zijn wij. En die kunnen we mobiliseren.

Foto van Lex Dekker

Lex Dekker

06 29528512 lex.dekker[@]twopurpose.com